19 Nisan 2016 Salı

Bebeğim Geceleri Uyumuyor Derdine Son..!

Aslında sorun gece uyumaması değil..! Gündüz yeterince uyanık kalmaması :) Gelin lafı uzatmadan sorunumuzun çözümüne geçelim..


Bebeğim doğmadan önce işime yarayacak çok bilgi topladım. İnterneti süs diye kullananlardan ve bilinçsiz kullananlardan değilim. Velhasılı kelam uyku konusuna da bi el attım. Çok şükür bilinçli büyütünce bebek hiçbir şekilde sorun ve zahmet oluşturmuyor :)

Yöntemimizin adı Tracy Hogg.. Bu yönteme göre ;

- Bebeğiniz doğdu. İlk 1 haftalık dönemde gece + gündüz toplam kaç saat uyanık kalıyor bebeğiniz ? Elinize bir kağıt kalem alın. Kaçar saat veya kaçar dakika uyanık kalmış teker teker yazın. Misal bebeğiniz 1 haftalık. Sabah 6 dan ertesi gün sabah 6 ya kadar toplam kaç saat uyanık kaldı yazın bi kenara. Bir kalktı 40 dk uyanık kaldı, diğer kalkışı 30 dk, diğer kalkışı 2 saat falan. Bu süreleri toplayın. Belirli bir süre belirtmiyorum. Kimi bebekler 5-6 saat uyanık kalıyor. Kimisi 2-3 saat. Bu demek oluyor ki bebeğimiz 1 gün içerisinde o kadar saat uyanık kalması gerekiyor. Farzedelim ki bebeğimiz 5 saat uyanık kalıyor. O zaman kendinize belirli bir uyanma saati belirleyin. Mesela sabah 9 da uyanmak istiyorsunuz. Bilgileri tekrar edelim. Sabah 9 uyanış, bebek günde 5 saat uyanık kalıyor. Şimdi ne yapacağız ?

Sabah 9 suları bebek kalktığında onu uyanık tutuyoruz. 1 saat uyanık tutabilirsiniz, 30 dk uyanık tutabilirsiniz, 20 dk uyanık tutabilirsiniz. Yani bunu ayarlamak size kalmış. Bebeğiniz 2 saatte bir uyanıyorsa 50 dk uyanık tutabilirsiniz. Aslında uyanıklık sürelerini eşit tutarsanız daha programlı olur. 2 saatte bir kalkan bebeği her uyanışında 50 şer dk uyanık tutarsanız bebeğiniz gün içinde 6 defa uyanacak şekilde 5 saati tamamlamış olursunuz ve bundan sonra bebek gece uykusuna geçmiş olacak. Yani amaç bebeği gün içerisinde 5 saatini dolduracak kadar uyanık tutmak. Kimi bebekler 2 saat uyanık durur. Onları da 15-20 dk şeklinde uyanık tutarak gün içerisinde toplam 2 saatini doldurursanız bebeğiniz gece uykusuna geçer ve gece sadece emmek için uyanır.

- Bebeğiniz kaka yapmadıysa gece altını değiştirmeyin.

- Gece uykusu başladığında bulunduğunuz odada ışığı yakmayın veya parlaklığı az lamba tercih edin.

- Gece hiç bebekle konuşup ilgilenmeyin. Beşiğinden alıp emzirin ve direk beşiğe koyun.

Önerim ; bebeğinizi sallamaya alıştırmayın. Emzirin yatağına koyun. Başta nasıl alışırsa öyle gider. İlerde zorluk çekmezsiniz misafirliğe gittiğinizde. Yoksa illa bi beşik veya sallama ister..!

Tracy Hogg yöntemine göre ayına göre uyanık tutma yöntemimi paylaşıyorum ;

0-1 AYLIK BEBEK : Günde 4-5 saat uyanık kalmak isteyebilir. İki uyku arası uyanık kalma süresi 40 dk veya 50 dk. Bu sürede oynatın, hoplatın. Ne kadar çok hareket ederse bebeğinizin o kadar az gazı olur. Yani bol hareket. ( sizin bebeğiniz 2 saat uyanık durmak isteyebilir. O zaman her defasında 20 dk kadar uyanık tutabilirsiniz.)

2-3 AYLIK BEBEK : Günde 6 saat uyanık kalmak isteyebilir. Her defa 1 saat 15 dk uyanık tutabilirsiniz. Veya 1 saat. Size kalmış. Mümkün olduğunca süreler eşit olsun. Yani biri 1 saat diğer uyanışı  30 dk şeklinde olmasın.

4-6 AYLIK BEBEK : Günde 6-7 saat uyanık kalmak isteyebilir. Her defa 1 saat 30 dk veya 2 saat uyanık tutabilirsiniz.

7-9 AYLIK BEBEK : Günde 8-9 saat uyanık kalmak isteyebilir. Her defa 2 saat 30 dk veya 3 saat uyanık tutabilirsiniz.

10-12 AYLIK BEBEK : Günde 9-10 saat uyanık kalmak isteyebilir. Her defa 4 saat 30 dk kadar uyanık tutabilirsiniz.

13 AY VE SONRASI : Günde 10-11 saat uyanık kalmak isteyebilir. Her defa 5 saat veya 5 saat 30 dk uyanık tutabilirsiniz.

Hesaplama yapmada zorluk çekerseniz yorum yazarak sorabilirsiniz. Yardımcı olurum :)

İlk zamanlar uyanık tutmakta zorlanabilirsiniz. Uyanık kalma sürelerini 10-15 dk arttırarak yavaş yavaş süreyi tamamlayabilirsiniz. Biraz sabır. Ben 2-3 gün zorlardım bebeğimi. Sonra otomatik saati gelince uykuya dalardı :)

HEPİMİZ MÜKEMMELİZ.. YETER Kİ KEŞFEDELİM..!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder